Hoe STOER ben jij?

Klant: Museum De Voorde

museum concept | regie | storytelling | spelconcept | meubelontwerp | routing | research

Wanneer ben je STOER?

STOER - spierballen, stiletto's en superhelden, zoals deze tentoonstelling voluit heet, liet even op zich wachten. Twee jaar eerder ontwikkelde ik voor Museum De Voorde het concept. Financiering en corona duwde het even op de lange baan, maar uiteindelijk konden we aan de slag.

Bezoekers van alle leeftijden (vanaf een jaar of zelf kunnen lezen) onderzoeken wat ze stoer vinden en wat niet. Op een motor ontsnappen aan een explosie of uit de kast komen als transgender? Dr Martin’s of hoge stiletto’s? En zijn jongens stoerder dan meisjes? Het leverde mooie gesprekken en discussies op. Het museum stelt wel de vraag, maar geeft geen antwoord. Of beter: geeft een heleboel antwoorden. Genoeg om zelf je identiteit te bepalen en samen te praten over wat je vindt.  Ik ben superblij met het resultaat..

Deze opdracht gaf me de mogelijkheid om in alle facetten te analyseren wat stoer zijn is en dat te vertalen naar verhalen, geschiedenis, spellen en interactiviteit. Omdat meningsvorming en het delen ervan belangrijk zijn, geven bezoekers hun mening open en bloot door het plakken van stickers. De spellen zijn uitdagend: Durf je een schok te krijgen? Kun je uit de voeten met zwaar gereedschap? Durf je op stilettohakken op een catwalk te lopen?

Dankjewel Sabine Huls en Marjonne Kube- van Dijk van Museum De Voorde voor de kans en het fijne samenwerken. Grafische vormgeving is van Victor de Leeuw